Wagiman Dulabehi atau lebih dikenali dengan Wak Wagiman merupakan salah seorang peladang dan pengusaha bengkel kenderaan di Air Hitam, Johor. Beliau mencipta gerabak versinya sendiri sebagai alternatif yang lebih murah dan praktikal berbanding lori yang jauh lebih mahal. Uniknya, gerabak ini menggunakan komponen terpakai seperti enjin motorsikal Vespa 150 CC dan tayar kereta yang boleh menampung sehingga 4 tan muatan. Gerabak ini bersaiz kecil yang boleh melalui lorong kecil. Malah, gerabak ini boleh disesuai dengan permintaan pengguna berdasarkan penggunaan utama.

Menerusi Program Berimpak Tinggi 6 (HIP6), Yayasan Inovasi Malaysia mengiktiraf inovasi yang dibangunkan oleh Wak Wagiman dan anaknya. Mereka diberikan Geran Pembangunan Inovasi bagi tujuan kajian dan pembangunan (R&D) untuk menambah baik gerabak ini. Promosi produk ini turut dibantu dan berjaya menarik ramai peladang untuk membuat tempahan.

Ikuti perkembangan HIP 6 dan YIM di laman sesawang www.yim.my

Comments

    • Yudha Wardana
      Yudha Wardana

      Jawe💪👍

      about 14 days ago
    • can yuo do eat or wear chalange with mo Sputih
      can yuo do eat or wear chalange with mo Sputih

      Relexs je...tak perlu kena roadtax atau permit atau macam2 hal la yg kerajaan nk cukai.. Kalau off road mcm ni pn kena mcm2 hal dgn kerajaan..xtau la nk ckp dh

      about 15 days ago
    • PooorMan-DIY
      PooorMan-DIY

      Sungguh kreatif ..

      about 21 day ago
    • PooorMan-DIY
      PooorMan-DIY In reply to PooorMan-DIY

      +pejuang scr sea world iya betul .. org jawa pekerja keras ..

      about 14 days ago
    • pejuang scr sea world
      pejuang scr sea world In reply to PooorMan-DIY

      yaa iya lah udah pasti... wong jowo kan gak perlu dipungkiri lagi sifat rajin dan kreatifitas nya. 😉👍

      about 14 days ago
    • Arizal ola ola, ola ola ole ole
      Arizal ola ola, ola ola ole ole

      Bawa sawit ye

      about 1 month ago
    • tholib ngar_ngorr
      tholib ngar_ngorr

      Namanya kaya orang jawa

      about 1 month ago
    • wahid nur fauzi
      wahid nur fauzi

      Pakde wagiman jozz pokoke,teruske sing ngudi makario yo palde.

      about 1 month ago
    • Oom ghofur
      Oom ghofur

      Orang jawa itu kreatif

      about 2 months ago
    • daril kotto
      daril kotto

      Lanjutkan...pak...

      about 3 months ago
    • Mark Hanif
      Mark Hanif

      Hebat orang johor

      about 3 months ago
    • StreetDj TV
      StreetDj TV

      Wong jowo suwe dek mlaysia

      about 3 months ago
    • Ary Rubberman
      Ary Rubberman

      bagus, kaLaw betuL murah

      about 3 months ago
    • Asmaweh03 Mawie
      Asmaweh03 Mawie

      wak kalau ladang sawit berbukit bolih tak

      about 3 months ago
    • Power Ranger
      Power Ranger

      aku suka pakcik ni, berfikiran inovatif untuk menyelesaikan masalah.

      about 3 months ago
    • Asmaweh03 Mawie
      Asmaweh03 Mawie

      saya sangat berminat bolih tak kalau hantar di keningau sabah dan bolih minta no tel tak supaya senang di hubung

      about 4 months ago
    • Wak Mad
      Wak Mad In reply to Asmaweh03 Mawie

      013-9333291

      about 3 months ago
    • Bang Alian
      Bang Alian

      brapaan tu grobak angkut kang, bisa kirim ke bengkulu selatan

      about 5 months ago
    • Aiyra Aiyska
      Aiyra Aiyska

      Pakde Wagiman 😁👍 dospundi kabar e pakde

      about 6 months ago
    • muhtadi PMBM
      muhtadi PMBM In reply to Aiyra Aiyska

      oallah man wagiman

      about 3 months ago
    • Rahman Man
      Rahman Man

      0136961892 abdul rahman abdullah

      about 6 months ago
    • Rahman Man
      Rahman Man

      Salam tuan saya nak beli satu berapa harga

      about 6 months ago
    • Wak Mad
      Wak Mad In reply to Rahman Man

      wsalam..harga diantara rm7k sehingga 14k..bergantung spesifikasi

      about 3 months ago
    • komerat parewa
      komerat parewa

      Gerabak macam ini pun dah di puji-puji orang malays..ha..haa..,di Indonesia udah cipta pesawat terbang N219,cipta kereta kebal,kapal selam ,roket,bom,rudal ....karena kami tak suka banyak makan nasi lemak dan duduk duduk di kedai...Tayer pun Malaysia tak mampu buat.
      Tak payahlah YIM mengiktiraf benda ni ,cukup beli WINTOR produksi Indonesia yang juga telah di export ke Malaysia ,. Wintor di produksi oleh , PT Velasto Indonesia,dengan kandungan local ( local content )sebanyak 86 peratus ,di buat ,direka di Indonesia untuk dunia.
      https://autotekno.sindonews.com/read/1225227/119/astra-otoparts-ekspor-perdana-wintor-1501327647

      about 6 months ago
    • Zainudin Sharif
      Zainudin Sharif In reply to komerat parewa

      Yg ada kt indon kilang dr luar dan skrng dh banyak yg mula tutup krn indon tk dpt beri kan SDM mahir yg cukup, yg ramainya hanya taraf kuli yg bbangsa indon dan yg pangkat besar adalah orang luar yg buat invest

      about 3 months ago
    • pejuang scr sea world
      pejuang scr sea world In reply to komerat parewa

      wintor??hahaha kami lebih rela pake merek jepang misal kubota atau yanmar daripada pake wintor nama aja udah jelek kualitas sama jelek kaya buatan cina. hahaha lagi satu orang gak nanya kenapa lo sibuk mau ngasi tau orang bego amat.

      about 3 months ago
    • MUAZ IZZ
      MUAZ IZZ In reply to komerat parewa

      Macam ni pun nk jeles..tgk mata wang la bro sapa lagi tggi

      about 4 months ago
    • Azhan Aziz
      Azhan Aziz In reply to komerat parewa

      Semua produksi indo bukan hasil indo sabenarnya..smuanya teknologi negara luar. .investment from oversea. .Cuma dipasang di Indonesia. .krana kos pembuatan murah. . Lama2 kelamaan investor Akan tutup kilang kana BIROKRASI under table money Akan membuat investor LARI. .. aku pernah beketja sama Hyundai wood industry di indo...kami pon tutup kilang. Pindah ka Vietnam

      about 5 months ago
    • Aizul Azhar
      Aizul Azhar In reply to komerat parewa

      Tak tanya pun

      about 5 months ago
    • Mhinan Elka
      Mhinan Elka

      berapa rupiah ya kalau di Indonesia

      about 7 months ago
    • Rendy Gunawan
      Rendy Gunawan

      Wong jowo kui ...jenenge wae wagiman

      about 7 months ago
    • muhtadi PMBM
      muhtadi PMBM In reply to Rendy Gunawan

      wagiman wagiyo wagino waginu

      about 3 months ago
    • steadicamstudio
      steadicamstudio

      Anak beranak ni buat konsep Tony Fernandez, "Now everyone can own a mini tractor". Minda merdeka.

      about 7 months ago
    • Francis Franci
      Francis Franci

      Bangau lah tu..

      about 8 months ago
    • sneider Mars
      sneider Mars

      Hebat mekaniknya, jawa yang rajin kan,... hanya perlu tambah sentuhan design body saja (boleh saya bantu, saya jawa selangor, engineer), supaya boleh pergi lebih jauh pasarannya , pengomen memang gitu, lihat yang buruk saja.. Enjin vespa boleh di jadikan enjin kapalterbang kalau faham aerodinamiknya... itu sebab mundur dan jadi pengguna sahaja, jawa yang hebat. Hebat kan... Ini jawa yang datang ke Malaya tahun 1920an, sama berperang melawan inggeris, jepun dan komunis. Cuba search vietnam, thailand, indonesia, agriculture innovation,... ketinggalan jauh sangat kita. Yang top, israel..

      about 8 months ago
    • Salleh Rahman
      Salleh Rahman

      dimana kampongnya alamat

      about 8 months ago
    • Wak Mad
      Wak Mad In reply to Salleh Rahman

      parit hassan ahmad 2
      batu 19 air hitam
      84050 muar johor

      about 3 months ago
    • cak agus
      cak agus

      vespa rosok... klo ini di kebun klu dkt indo di jln raya

      about 8 months ago
    • Mangopa Alin
      Mangopa Alin

      biasanya harganya berapa ya pak..?

      about 8 months ago
    • Awey Ejhon
      Awey Ejhon

      Terbaik usaha & inisiatif anda.
      Kawasan rata kira dah ada penyelesaian lah dah tu. Kawasan bukit lagi ni perlu cari penyelesaiannya..

      about 8 months ago
    • Ismail Gtr
      Ismail Gtr

      for the future I hope it is well

      about 8 months ago
    • As Tuti
      As Tuti

      Mantap pak, sangat membantu rakyat di daerah pedalaman...sukses slalu buat bpk.

      about 9 months ago