How to fix reduced engine power and service traction control system on your vehicle. If your car displays the warning Reduced Engine Power, here is the fix!

Comments

    • Rich Hedgespeth
      Rich Hedgespeth

      I have 2007 impala ss sometimes the #7 sparkplug fouls out because of the fuel mgmt. system.

      about 1 day ago
    • The Sovereign of America
      The Sovereign of America

      Thank you for your support making this video. I just fixed my 2009 Chevy Silvarado 150 with this video. Went all the way with your fix but disconnected the battery so the computer would be forced to learn all codes again and adjust the throttle body itself. Problem solved for me. Thank you so very much!!!

      about 5 days ago
    • Lou Fazio
      Lou Fazio

      Where are you getting TPS-only part?

      about 5 days ago
    • dduke1980
      dduke1980 In reply to Lou Fazio

      i just bought for my truck at advanced auto https://shop.advanceautoparts.com/p/bwd-throttle-position-sensor-ec3401/11086723-P

      about 3 days ago
    • Sharon Bones
      Sharon Bones

      You got a christmas light decoration there.....check engine light on too....what about traction control light on....but no abs or check engine light on....then what??

      about 17 days ago
    • Steven Gunn Jr
      Steven Gunn Jr

      I have a 2010 Chevy equinox with the 2.4 ecotec doing the samething. Its threw a p228d code. But the code goes off and on. I went ahead and replaced the throttle body and both rail pressure sensor's. But im still having the same problem. Jumping and stalling at stops and bad idle. Could this be the pedal sensor ?

      about 19 days ago
    • darkvader47
      darkvader47

      Very, Very Helpful! My brother in law is a mechanic, but I tackled it myself, THANKS TO YOU!

      about 21 day ago
    • Black Diamond
      Black Diamond

      Your very good sir!!! Thanks for video

      about 24 days ago
    • transcendence90s
      transcendence90s

      I have a impala 2007 with traction lights on pressure light on abs light on and recently check engine too so anyone knows whats wrong with my car ?

      about 28 days ago
    • Eddie Mcpherson
      Eddie Mcpherson

      Really helped me out thanks for the video

      about 28 days ago
    • Juan Salas
      Juan Salas

      Exelen video , i am back

      about 1 month ago
    • ts6034
      ts6034 In reply to Juan Salas

      Thanks!

      about 1 month ago
    • Douglas wicasa
      Douglas wicasa

      I'm having the exact same symptoms on my 2011 malibu. but the code said the map sensor. I replaced it. it's still doing the same thing. it's still saying map after I erased codes. I traced the wires all the way to the ecm. all good. I cleaned the throttle body and maf, i replaced the intake becuase i read the the plastic one for the Malibu is notorious for leaks. still the same thing. only thing I can think of is the ECM. I took the throttle body apart and checked everything just to check. no play in the gears......I havent checked the pedal yet. it's hot outside tho. so maybe tomorrow

      about 1 month ago
    • Jare Roof
      Jare Roof

      I have a 2011. I replaced the throttlebody and a week and a half the problem came back.

      about 1 month ago
    • Torero Tigreen
      Torero Tigreen

      I was told that also the air pump will come into effect, since it brings clean air for combustion, I might replace the air pump since it has a lot of miles already

      about 1 month ago
    • Torero Tigreen
      Torero Tigreen

      I changed mine for a brand new one, whole body, it worked but after a while the reduced engine message came back on. I don't know what else could it be?

      about 1 month ago
    • Miguel Garcia
      Miguel Garcia

      Change the spark plugs. That worked for me.

      about 1 month ago
    • Sarah Riley
      Sarah Riley

      My 2015 Buick Verano just started doing this. It will come and go and hate when it does it on the freeway. Hope I can get it fixed.

      about 1 month ago
    • Gregory Helton
      Gregory Helton

      I have a 2009 Impala did this and it didn't work. Someone told me to try replacing pedal sensor. I hope this helps someone.

      about 1 month ago
    • kelz040290
      kelz040290 In reply to Gregory Helton

      Mine just did this same thing the code read pedal sensor also sometimes dirty air filter can cause it to read these things

      about 1 month ago
    • Daniel Castro
      Daniel Castro

      Was the car shaking as well? Mine has the same error without reduced power and is shaking. Think it’s the same thing?

      about 1 month ago
    • Yooper4Life
      Yooper4Life

      We have had this happen about a dozen times on our 2004 Escalade.  For some reason it tends to happen if we drive off road.  Not four wheeling or anything, just like on a dirt road or gravel.  The fix so far has been to turn the engine off, wait about 10 seconds and restart.

      about 2 months ago
    • CHAVA aaa
      CHAVA aaa

      where were you able to just buy the sensor by itself?

      about 2 months ago
    • Robert South
      Robert South

      I replaced my throttle body on 14 acadia. Helped for a month. Then started doing again. Took to dealer. Replaced alternator helped for six months then came back. Back at dealer. Hate GM electrical system. I thought throttle body was my answer but keeps returning

      about 2 months ago
    • Asim Qaiser
      Asim Qaiser

      What is the part number

      about 2 months ago
    • Tony Thomas
      Tony Thomas

      Rpo is a list of options on car usually in trunk also has paint code on it it was asking if it had that option

      about 2 months ago
    • ts6034
      ts6034 In reply to Tony Thomas

      Thanks for the info!

      about 2 months ago
    • mehdi jari
      mehdi jari

      Good video
      Need help pleas: my chevy cruze with ecotec 18XER engin Loss power during the rise of the highlands. why ?
      For solution this is my gmail to contact :
      jimias804@gmail.com

      about 2 months ago
    • Lashawn Mardis
      Lashawn Mardis

      How much it cost to get it fix my car doing it now

      about 2 months ago
    • Katerina Brumm Hosey
      Katerina Brumm Hosey

      my 06 buick rainier had this exact problem and we are going to apply this fix now...fingers crossed....tired of stabilitrack messing with acceleration flashing...waiting to accelerate after the dumb thing quits flashing..which btw has gotten worse over time...will let u know how this hill billy girl does!

      about 2 months ago
    • ts6034
      ts6034 In reply to Katerina Brumm Hosey

      Good luck and post the update!

      about 2 months ago
    • Ace Ace
      Ace Ace

      I have a 2009 Chevy HHR. I was getting the reduced power message and the car was running horribly. I replaced the Throttle Body with the sensor. I still got the message and it ran bad. I replaced the gas pedal and sensor. I now get the message but it seems to run smooth. I've got the battery cable off right now trying to reset everything but I think I still have problems. Any suggestions?

      about 2 months ago
    • Luis Ortiz
      Luis Ortiz

      thank you for your contribuition for all the people that have the same issue but to be honest each case is different is no t always the same, let me tell you my experience, l had issue with my differential and i spend a lot of money with 3 difents mechanic that just want to steal my money because one said that was the cv joint other that diffential but, at this time i dont know exactly what was the problem, the point here is that finaly i fixed the diferential problem but the engine power is reduce light sudenly came out and the mechanic thief said that was the throle body, but finaly i found a honest mechanic and was something about the gas sensor, to end this tip to my experience not always is the throttle body think more the two time to move at your throttle body because is really delicated

      about 2 months ago
    • Chris O’Steen
      Chris O’Steen

      Having the same problem with my 09 malib 2.4 ecotec .. iI’ve replaced everything noted in the comments and video still no luck but the car does run ok every now and again.. so when i get it running right i give it the wiggle wire test and every time i touch the under hood box it starts spudering and goes in reduced engine power , ive had the whole fuse box replaced and still doin the exact same thing.. any pointers would be greatly appreciated.. frustrating is not the word right now

      about 4 months ago
    • Porchia Dillihuny
      Porchia Dillihuny

      Appreciate the help easy job especially the steps you took can save me A couple extra 100 bucks

      about 4 months ago